SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • pestki granatu
  • starta skórka z limonki
WYKONANIE:
Mąkę, żółtka, cukier, margarynę i wodę umieszczamy w misce. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość siekamy po czym zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do formy. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25  minut w temperaturze 180 stopni. Przez pierwszy kwadrans pieczemy spód z obciążeniem (np. z kaszą lub ciecierzycą). Wyjmujemy z piekarnika gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia.
Białe czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy serek mascarpone, całość mieszamy (mikserem lub łyżką). Krem wykładamy na przestudzony spód. Na wierzch wykładamy pestki granatu, ścieramy skórkę z limonki. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


0 komentarze:

Prześlij komentarz