SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (sypkiej)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wsypujemy kaszę, gotujemy. Gdy kasza napęcznieje, odcedzamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia. Fasolę przelewamy wodą, odkładamy 4-5 fasolek, resztę blendujemy. Odłożone wcześniej fasolki  drobno kroimy i przekładamy razem z musem z fasoli do kaszy jaglanej. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę, drobno posiekany czosnek, płatki owsiane i koncentrat pomidorowy). Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (lub folią aluminiową). Dłońmi formujemy kotlety (przypominające kotlety mielone), układamy je na blaszce. Kotlety wstawiamy na około 35-40 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni (aż kotlety lekko się zarumienią).
Kotlety świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

0 komentarze:

Prześlij komentarz