SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (sypkiej)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wsypujemy kaszę, gotujemy. Gdy kasza napęcznieje, odcedzamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia. Fasolę przelewamy wodą, odkładamy 4-5 fasolek, resztę blendujemy. Odłożone wcześniej fasolki drobno kroimy i przekładamy razem z musem z fasoli do kaszy jaglanej. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę, drobno posiekany czosnek, płatki owsiane i koncentrat pomidorowy). Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (lub folią aluminiową). Dłońmi formujemy kotlety (przypominające kotlety mielone), układamy je na blaszce. Kotlety wstawiamy na około 35-40 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni (aż kotlety lekko się zarumienią).
Kotlety świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz