SKŁADNIKI:
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto, nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Ciasto odstawiamy do lodówki (1h).
Olej rozgrzewamy do temperatury 190ºC (jak na pączki). Przyrząd do rozetek wkładamy na chwilę do gorącego oleju, by się rozgrzał. Następnie zanurzamy  w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki. Przenosimy do tłuszczu i smażymy około 20 - 35 sekund, do zarumienienia. Foremkę wyjmujemy z tłuszczu, ściągamy ciasto z foremki i odkładamy na ręczniki papierowe. Smażymy ciastka aż do momentu, aż skończy się ciasto.
Podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

Foremki do rozetek zakupiłam na Allegro :)




2 komentarze: