SKŁADNIKI:
Spód:
  • 200 g ciasteczek Oreo
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 750 g twarogu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Polewa śmietanowa:
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
WYKONANIE:
Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze razem z kakao, dodajemy miękkie masło i blendujemy (miksujemy) do uzyskania kruszonki. Kwadratową formę 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Kruszonkę z ciastek wysypujemy na blachę, rozkładamy po całym dnie, dociskamy. Formę wstawiamy do lodówki do czasu, aż przygotujemy masę serową.
Twaróg dwukrotnie mielimy, dodajemy śmietankę, jajka, cukier i budyń. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy około 45 minut.
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika (powinien być ścięty) i pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik w środku na około 1 h. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.



1 komentarze: