SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • 2 serki śmietankowe (np. Almette)
  • 400 g łososia w plastrach
  • sól, pieprz

WYKONANIE:Na patelni smażymy szpinak z czosnkiem i masłem, dodajmy żółtka, przyprawiamy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy je do szpinaku. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
Masę wylewamy na blachę (jak największą, ja użyłam blachy, która oryginalnie byla w piekarniku), wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy przez 15 minut.
Wystudzony placek smarujemy serkiem, układamy plasterki łososia. Całość zwijamy delikatnie w roladę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin.




0 komentarze:

Prześlij komentarz