I znów twaróg..:)
Ale za to w innej postaci!:)
SKŁADNIKI: (na jedną porcję)- kostka twarogu
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
(ja przygotowuję leniwe z 3 porcji) Twaróg przeciskamy przez praskę, białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, twaróg i żółtka mieszamy, białka ubijamy mikserem w osobnej misce, dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej z nich formujemy wałek, który kroimy na małe kwadraciki, które lekko "spłaszczamy" nożem.
Leniwe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem kilku kropel oleju. Gotujemy przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.Kluski odcedzamy, przelewamy wodą. Już są gotowe do jedzenia:)Leniwe najlepiej smakują z posypką z bułki tartej. Na patelni należy rozgrzać kilka łyżek masła/margaryny, wrzucić bułkę tartą i cukier waniliowy (proporcje wedle uznania) i gotowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz