Od dobrych kilku lat zastanawiała mnie receptura sosu słodko-kwaśnego, Który dostawałam z kurczakiem w chińskiej knajpce.... No i proszę, przepis już jest, pierwsze wykonanie mamy za sobą!:)



SKŁADNIKI:
  • 2 małe papryczki chilli (lub jedna duża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 ml octu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
WYKONANIE:
Papryczki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, razem z papryczkami rozdrabniamy w blenderze. Z garnuszku mieszamy wodę, ocet i cukier. Wrzucamy papryczki z czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia, by papryczki lekko zmiękły. wsypujemy szczyptę soli.Zdejmujemy z ognia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżeczką wody, wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien przyjąć konsystencję kisielu). Wlewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Sos idealnie pasuje do kurczaka z warzywami:)


Przepis zaczerpnięty z bloga Cuda i cudeńka . I faktycznie, ten sos to cudo!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz