SKŁADNIKI: (na około 80 orzeszków)
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny / masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka sody
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i sodę siekamy, dodajemy ubite białka, wyrabiamy ciasto. ciast wkładamy na pół godziny do lodówki.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzechów laskowych. Do pieczenia skorupek używałam elektrycznej orzeszkownicy. Przed włożeniem pierwszej partii ciasta orzeszkownica powinna być nagrzana. Ciasteczka pieczemy około 5 minut, wyjmujemy je silikonową lub drewnianą łopatką. 
Nadzieniem do orzeszków może być krem karpatkowy, masa kajmakowa czy budyń. 
Ulubionym nadzieniem wypełniamy każdą skorupkę, łączymy je w pary uzyskując ciastka kształtem przypominające orzechy włoskie. Ciasteczka wkładamy na kilka godzin do lodówki. 
Orzeszki można udekorować czekoladą i wiórkami kokosowym. 









0 komentarze:

Prześlij komentarz