SKŁADNIKI: (na około 80 orzeszków)
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny / masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i sodę siekamy, dodajemy ubite białka, wyrabiamy ciasto. ciast wkładamy na pół godziny do lodówki.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzechów laskowych. Do pieczenia skorupek używałam elektrycznej orzeszkownicy. Przed włożeniem pierwszej partii ciasta orzeszkownica powinna być nagrzana. Ciasteczka pieczemy około 5 minut, wyjmujemy je silikonową lub drewnianą łopatką.
Nadzieniem do orzeszków może być krem karpatkowy, masa kajmakowa czy budyń.
Ulubionym nadzieniem wypełniamy każdą skorupkę, łączymy je w pary uzyskując ciastka kształtem przypominające orzechy włoskie. Ciasteczka wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Orzeszki można udekorować czekoladą i wiórkami kokosowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz