SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki wody
Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • kostka masło

WYKONANIE:
Grzyby namaczamy na noc. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. kapustę można dodatkowo posiekać.  2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, wycinamy kółka (ja używam maszynki do lepienia pierogów). Nakładamy łyżeczką farsz,lepimy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. W garnku zagotowujemy wodę, solimy,  wrzucamy partiami pierogi. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. By się nie sklejały, pierogi można skropić olejem. Podajemy gorące, okraszone cebulką podsmażoną na oleju.




2 komentarze: