SKŁADNIKI:
- 2-3 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 90 dag mięsa (łopatka wieprzowa)
- majeranek
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
- 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
WYKONANIE:
Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy (majeranek, sól, pieprz), dodajemy też kilka łyżek wody, dzięki czemu mięso nie będzie zbite.
Ziemniaki dzielimy na 3 części, jedną z nich gotujmy (można obrać ziemniaki przed gotowaniem albo ugotować w mundurkach). Gorące jeszcze ziemniaki przeciskamy przez praskę. Pozostałe dwie części ziemniaków ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sito wyłożone gazą (najlepiej dwukrotnie złożoną), odciskamy sok, który zbieramy w naczyniu. Ziemniaki najlepiej odciskać partiami, będzie zdecydowanie łatwiej. Odciśnięte starte ziemniaki przekładamy do tych ugotowanych. Sok z ziemniaków delikatnie zlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie naczynia, przekładamy do ziemniaków. Jeżeli ziemniaki były bardzo wodniste, możemy dodatkowo wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę delikatnie wyrabiamy, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabieramy porcję masy ziemniaczanej (wielkości małego jabłka) i rozpłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy porcję mięsa. Brzegi ciasta zbieramy i zlepiamy tak, by zakryły całe mięso. Dłońmi formujemy kulki.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.Na gotującą się wodę wrzucamy 3-4 kluski, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
Gotowe kluski możemy podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz