SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 375g margaryny
- 4 duże żółtka
- około 1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowatych)
- 2 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego na 0,5l mleka
- 750 ml mleka
WYKONANIE:
Dużą prostokątną formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier, pokrojoną w niedużą kostkę margarynę, żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części: jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą dzielimy raz jeszcze na dwie, trzy mniejsze części i mrozimy.
Jabłka należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Po około 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Następnie na cieście rozkładamy jabłka i oprószamy je bułką tartą wymieszaną z cukrem.
Gotujemy budynie. Należy rozmieszać proszek budyniowy z 250 ml zimnego mleka, a pozostałe 500 ml zagotować, dodając w razie potrzeby cukier. Wlewamy mieszankę budyniową na wrzące mleko, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy wylewamy na posypane bułką jabłka. Zamrożone wcześniej ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki i rozsypujemy równomiernie na budyniu.
Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, następnie chwilę studzimy.
Smacznego :)
Dużą prostokątną formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier, pokrojoną w niedużą kostkę margarynę, żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części: jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą dzielimy raz jeszcze na dwie, trzy mniejsze części i mrozimy.
Jabłka należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Po około 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Następnie na cieście rozkładamy jabłka i oprószamy je bułką tartą wymieszaną z cukrem.
Gotujemy budynie. Należy rozmieszać proszek budyniowy z 250 ml zimnego mleka, a pozostałe 500 ml zagotować, dodając w razie potrzeby cukier. Wlewamy mieszankę budyniową na wrzące mleko, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy wylewamy na posypane bułką jabłka. Zamrożone wcześniej ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki i rozsypujemy równomiernie na budyniu.
Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, następnie chwilę studzimy.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz