SKŁADNIKI: 
Ciasto: 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru 
  • 375g margaryny 
  • 4 duże żółtka 
 Ponadto: 
  • około 1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowatych) 
  • 2 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami cukru 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego na 0,5l mleka 
  • 750 ml mleka
WYKONANIE:
Dużą prostokątną formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
 Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier, pokrojoną w niedużą kostkę margarynę, żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części: jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą dzielimy raz jeszcze na dwie, trzy mniejsze części i mrozimy.
Jabłka należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
 Po około 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Następnie na cieście rozkładamy jabłka i oprószamy je bułką tartą wymieszaną z cukrem.
 Gotujemy budynie.  Należy rozmieszać proszek budyniowy z 250 ml zimnego mleka, a pozostałe 500 ml zagotować, dodając w razie potrzeby cukier. Wlewamy mieszankę budyniową na wrzące mleko, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy wylewamy na posypane bułką jabłka. Zamrożone wcześniej ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki i rozsypujemy równomiernie na budyniu.
Całość pieczemy  w temperaturze 180°C przez około 50 minut, następnie chwilę studzimy.
Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz