SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 puszka ananasów w zalewie
  • 0,5 opakowania budyniu śmietankowego (64 g)
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
Pianka kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórek koksowych
WYKONANIE:
Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, ciągle miksujemy. Gdy masa będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do blachy (37 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
Masa: Plastry ananasa odsączamy, kroimy w małe kawałeczki. Syrop przelewamy do szklanki, dolewamy wody tak, by uzyskać pełną szklankę płynu. Do syropu wsypujemy budyń, cukier i mąkę. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i żółtka. Na koniec mieszamy delikatnie z ananasami.Krem wstawiamy do lodówki.
Pianka kokosowa:  Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy wiórki, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę o identycznym wymiarze jak ta, na której piekliśmy biszkopt. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Ostawiamy do ostygnięcia.
Na przestudzony biszkopt wykładamy krem z ananasami, na wierzch wykładamy delikatnie kokosową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz