SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 puszka ananasów w zalewie
- 0,5 opakowania budyniu śmietankowego (64 g)
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 4 żółtka
- kostka margaryny
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 20 dag wiórek koksowych
WYKONANIE:
Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, ciągle miksujemy. Gdy masa będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do blachy (37 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
Masa: Plastry ananasa odsączamy, kroimy w małe kawałeczki. Syrop przelewamy do szklanki, dolewamy wody tak, by uzyskać pełną szklankę płynu. Do syropu wsypujemy budyń, cukier i mąkę. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i żółtka. Na koniec mieszamy delikatnie z ananasami.Krem wstawiamy do lodówki.
Pianka kokosowa: Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy wiórki, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę o identycznym wymiarze jak ta, na której piekliśmy biszkopt. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Ostawiamy do ostygnięcia.
Na przestudzony biszkopt wykładamy krem z ananasami, na wierzch wykładamy delikatnie kokosową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, ciągle miksujemy. Gdy masa będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do blachy (37 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
Masa: Plastry ananasa odsączamy, kroimy w małe kawałeczki. Syrop przelewamy do szklanki, dolewamy wody tak, by uzyskać pełną szklankę płynu. Do syropu wsypujemy budyń, cukier i mąkę. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i żółtka. Na koniec mieszamy delikatnie z ananasami.Krem wstawiamy do lodówki.
Pianka kokosowa: Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy wiórki, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę o identycznym wymiarze jak ta, na której piekliśmy biszkopt. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Ostawiamy do ostygnięcia.
Na przestudzony biszkopt wykładamy krem z ananasami, na wierzch wykładamy delikatnie kokosową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz