Biszkoptowe  ciasto przekładane lekką, cytrynową pianką;)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 Śnieżka
  • 400 g tłustego twarogu w kostce
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2  łyżki cukru
Dodatkowo:
  • słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła
WYKONANIE:
Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy do momentu otrzymania sztywnej piany, dodajemy cukier, ciągle miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i proszek przesiewamy, miksujemy na najniższych obrotach miksera (nie byłam do tego przekonana, zawsze dodaję mąkę i mieszam masę łyżką, ale ten sposób też jak najbardziej się sprawdził. Przy krojeniu ciasta na pół było one dosyć zbite, jednak pod wpływem kremu ciasto bez problemu staje się miękkie). Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę o wymiarach 37 x 26 cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i koimy na dwa blaty.

Obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce. Do twarogu dodajemy cukier, miksujemy, Następnie dodajemy zimną, lekko tężejącą galaretkę (trzeba ją przygotować stosunkowo wcześniej). w oddzielnej misce ubijamy śmietanę kremówkę, dodając Śnieżkę. Obie masy łączymy ze sobą, wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywany drugim. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, by krem zesztywniał. 

Przygotowujemy wiórki, które powędrują na sam wierzch ciasta. W garnuszku rozpuszczamy masło i 3 łyżki cukru, rozpuszczamy, Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy, aż kokos zarumieni się na złoto. Należy cały czas mieszać, bo kokos szybko się przypala.

Na wierzch ciasta wykładamy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, kolejne uprażone wiórki kokosowe. Chwila w lodówce i ciasto już gotowe do jedzenia;)


5 komentarze:

  1. świetna propozycja i ta pianka cytrynowa cos dla mnie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta, bo ostatnio wpadł mi w ręce przepis- teraz już wiem jak bajecznie wygląda i muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, cudownie lekkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jest świetne jadłam , przymierzam się żeby go upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto jest pyszne jadłam , przymierzam się do jego upieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń