W tym roku pierwszy raz zdecydowałam się zrobić to danie sama... I uważam debiut za naprawdę udany! ;-)
SKŁADNIKI:
  • płaty śledziowe (z zalewy octowej)
  • 30 dag cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, pieprz
  • liście laurowe
  • sól i pieprz
WYKONANIE: Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Olej wlewamy na patelnię, szklimy na nim cebulę. Wsypujemy cukier, smażymy. Wlewamy ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Całość dusimy przez około 7-10 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Całość najlepiej pozostawić na całą noc w lodówce, by smaki się ze sobą "przegryzły". Przed rolowaniem śledzi, cebulę warto wyłożyć na sitko, by pozbyć się nadmiaru oleju. Na każdy płat śledzia wykładamy cebulę, rolujemy i zabezpieczamy wykałaczkami. Farsz wystarczył mi na przygotowanie 8 rolmopsów. Śledzie z cebulą warto przygotować kilka godzin przed spożyciem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz