Wraz  z tym ciastem Zakładka obchodzi swój mały jubileusz- 100 przepisów zagościło już na moim blogu!:)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Na masę Kubusiową:
  • 900 ml soku Kubuś o smaku marchewkowo-pomarańczowym
  • 2,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła
Na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka homogenizowanego (waniliowego)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 galaretka pomarańczowa
WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. W oddzielnej miseczce żółtka mieszamy z octem i delikatnie łączymy z pianą, cały czas miksując. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy do jajek, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tak przygotowanej dużej blachy (410 mm x 250 mm) i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.  Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Budyń z Kubusia proponuję przygotować jeszcze przed upieczeniem biszkoptu, gdyż musi dokłądnie ostygnąć. Z dużej butelki Kubusia odlewamy pół szklanki  i rozprowadzamy w niej budynie i cukier. Resztę soku gotujemy i kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy budynie. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na około godzinę nim nałożymy drugą masę, aby się nie zmieszały.

Galaretkę rozprowadzamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Ja przez przypadek użyłam galaretki cytrynowej, stąd moja masa jest jaśniejsza niż być powinna. Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy serki homogenizowane, miksujemy cały czas.. Do masy wlewamy zimną galaretkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach, do chwili uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, aby nowa masa stężała. Uważam, że ilość galaretki powinna być jeszcze większa (minimum 1,5 opakowania na szklankę wody), tak, by śmietanowa masa była jeszcze bardziej stabilna. 

Na wierzch wędruje pomarańczowa galaretka rozrobiona w szklance wody. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.





6 komentarze:

  1. nawet spróbowałam dziś :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! kubuś o smaku pomarańczowo-pomarańczowym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje!
    Ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, dzieciakom bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń