SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 brzoskwinie/ 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko
WYKONANIE:
Brzoskwinie obieramy, jedną z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty owoc wrzucamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody, dusimy do uzyskania jednolitej masy. Drugą brzoskwinię obieramy, kroimy w drobną kostkę, razem z cukrem i cynamonem dodajemy do garnka. Podlewamy 1/3 szklanki wody, dusimy.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżeczkach wody, brzoskwinie zdejmujemy z ognia, wlewamy zawiesinę cały czas mieszając do uzyskania konsystencji kisielu. Masę odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie wałkujemy, dzielimy na dwie równe części (równolegle do dłuższego boku). Jeden kawałek posypujemy cukrem, możemy go wgnieść w placek za pomocą wałka. Na drugim kawałku wykładamy paski przygotowanego dżemu brzoskwiniowego (tym razem równolegle do krótszego boku, w równych odległościach), pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta także na górze i dole. Ja z podanych ilości otrzymałam 7 ciasteczek. Ciasto wokół dżemu smarujemy roztrzepanym jajkiem, całość przykrywamy drugim plackiem (cukrem do góry). Dociskamy palcami tak, by ciasta się połączyły. Ciastka dzielimy radełkiem. Każde smarujemy z wierzchu jajkiem. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na około 25 minut, pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Ciastka najlepiej smakują na ciepło.





0 komentarze:

Prześlij komentarz