SKŁADNIKI:
- 2 całe filety z kurczaka,
 - 30 dag ryżu
 - 5 szklanek bulionu drobiowego
 - 4 kostki rosołowe,
 - 2 marchewki,
 - 2 czerwone cebule,
 - ząbek czosnku
 - kurkuma, sól, pieprz
 - pęczek natki pietruszki
 
Mięso kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na oleju. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną piórka i czosnek.Do garnka wlewamy szklankę wody i wkładamy jedną kostkę rosołową, po czym wrzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę i dusimy. Do drugiego garnka wlewamy 5 szklanek wody i 3 kostki bulionowe, czekamy aż kostki się rozpuszczą i wsypujemy ryż. Gotujemy, ciągle mieszając mieszając. Marchewkę przekładamy do garnka z ryżem i mieszamy.
Doprawiamy do smaku , dodajemy usmażone mięso i cebulę oraz poszatkowanąświeżą natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piec około 20 minut w 180 stopniach.





0 komentarze:
Prześlij komentarz