SKŁADNIKI: (na 2 bochenki)
  • 250 g mąki żytniej (typ 720)
  • 300 g mąki pszennej (typ 500)
  • 375 ml wody
  • 6 g drożdży instant (lub ok. 25 g świeżych)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 100 gram ziaren słonecznika 
WYKONANIE:
Z drożdży, odrobiny ciepłej wody, cukru i łyżki mąki pszennej robimy rozczyn. Odstawiamy go na minimum 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość).
Do miski miksera wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, wodę i gotowy rozczyn. Mieszamy przez około 5-7 minut, po czym dodajemy słonecznik. Ponownie chwilę mieszamy.  Ciasto można oczywiście wyrobić ręcznie. Ja zrobiłam go w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto będzie dość spójne.
Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy do keksówek, wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto po nałożeniu powinno sięgać do około 1/2 wysokości  keksówki, po wyrośnięciu będzie równe z brzegiem blaszki). Blaszki wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Smacznego! :)


5 komentarze:

  1. Zapach kawy i zapach świeżego chleba... coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne, żeby podawać konkretnie użyte typy mąk. Jest ich tyle, że dokładne dane są bardzo pomocne. Zanim ktoś się zrazi, bo użyje nieodpowiednich i wypiek nie będzie udany.

    OdpowiedzUsuń