SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki (250 g)
- 0,5 kostki margaryny (125 g)
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki wody wody
- szczypta soli
- 2-3 gruszki (np. Konferencja)
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
WYKONANIE:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę pokrojoną w kostkę mieszamy, dodajemy żółtko oraz wodę, wszystko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i chowamy na godzinę do lodówki.
Po czym czasie ciasto wałkujemy na blacie wysypanym mąką i przekładamy do formy na tartę. Ciastem wyklejamy formę (spód oraz brzegi). Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę lub groch, ciasto z obciążeniem pieczemy około kwadrans. Po czym czasie papier i fasolę zabieramy, pieczemy ciasto bez obciążenia około 5 minut.
Na podpieczony spód wykładamy gruszki (obrane, pokrojone w czwórki lub ósemki).
Pozostałe składniki (jajka, cukier, mąkę, jogurt i cukier waniliowy) krótko miksujemy (tylko do połączenia składników), wylewamy na gruszki. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę pokrojoną w kostkę mieszamy, dodajemy żółtko oraz wodę, wszystko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i chowamy na godzinę do lodówki.
Po czym czasie ciasto wałkujemy na blacie wysypanym mąką i przekładamy do formy na tartę. Ciastem wyklejamy formę (spód oraz brzegi). Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę lub groch, ciasto z obciążeniem pieczemy około kwadrans. Po czym czasie papier i fasolę zabieramy, pieczemy ciasto bez obciążenia około 5 minut.
Na podpieczony spód wykładamy gruszki (obrane, pokrojone w czwórki lub ósemki).
Pozostałe składniki (jajka, cukier, mąkę, jogurt i cukier waniliowy) krótko miksujemy (tylko do połączenia składników), wylewamy na gruszki. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz