SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki (250 g)
  • 0,5 kostki margaryny (125 g)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody wody
  • szczypta soli
Wierzch tarty:
  • 2-3 gruszki (np. Konferencja)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

WYKONANIE:
Mąkę, cukier,  cukier waniliowy oraz margarynę pokrojoną w kostkę mieszamy, dodajemy żółtko oraz wodę, wszystko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę  i chowamy na godzinę do lodówki.
Po czym czasie ciasto wałkujemy na blacie wysypanym mąką i przekładamy do formy na tartę. Ciastem wyklejamy formę (spód oraz brzegi). Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę lub groch, ciasto z obciążeniem pieczemy około kwadrans. Po czym czasie papier i fasolę zabieramy, pieczemy ciasto bez obciążenia około 5 minut.
Na podpieczony spód wykładamy gruszki (obrane, pokrojone w czwórki lub ósemki).
Pozostałe składniki (jajka, cukier, mąkę, jogurt i cukier waniliowy) krótko miksujemy (tylko do połączenia składników), wylewamy na gruszki. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut.






0 komentarze:

Prześlij komentarz