SKŁADNIKI:
  • 5 kg dyni (obranej i wydrążonej)
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej *

WYKONANIE:
Dynię obieramy, pozbawiamy miąższu i kroimy w kostkę. Kawałki dyni gotujemy z cukrem na wolnym ogniu, do miękkości. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki oraz kwasek, wszystko dokładnie mieszamy, po czym blendujemy. Gorący dżem wkładamy do słoików. Słoiki ustawiamy do góry dnem, po czym pasteryzujemy około 15 minut. Pozostawiamy (odwrócone) przykryte ściereczką do całkowitego wystudzenia. Z podanych proporcji otrzymałam 18 słoiczków po dżemie.
* Z galaretek cytrynowych można zrezygnować, wówczas dżem jest bardzo słodki. Galaretki cytrynowe nadadzą naszemu dżemowi odrobinę kwasowości.





0 komentarze:

Prześlij komentarz