SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duży topiony serek śmietankowy
  • 2-3 łyżki przyprawy do pizzy
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 paryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu
  • 4 ziemniaki *

WYKONANIE:
Oryginalna zupa pizza jest bez ziemniaków, zdecydowałam się na nie, by zupa była bardziej treściwa. Jeżeli zdecydujesz się na wersję z ziemniakami, na początku obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i ugotuj w małym garnku.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe  i przyprawę do pizzy, gotujemy. Usmażone mięso przekładamy do gotującego się bulionu.
Jeżeli ugotowałeś ziemniaki-  przełóż je teraz do garnka z mięsem, cebulą i pieczarkami i chwilę wszystko gotuj.
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy chwilę na patelni. Pomidory z puszki blendujemy, przelewamy do garnka z mięsem, dodajemy usmażoną paprykę. Dla intensywniejszego koloru możemy dodać koncentrat pomidorowy. Serek topiony kroimy, wrzucamy do gotującej się zupy, mieszamy. Gdy serek się rozpuści dodajemy kukurydzę (przelaną wcześniej wodą).



1 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń