SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
  • 2 duże jogurty naturalne po 400 g
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych)
  • 1 śnieżka 
  • 200 ml mleka
  • 6 bananów
  • sok z połowy cytryny
Polewa:
  • 4  łyżki mleka
  • 100 g mlecznej czekolady 
WYKONANIE:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski, dodajemy proszek do pieczenia i kakao, całość mieszamy. Mieszankę dodajemy porcjami do ubitych jaj i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25 cm x 30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny, kroimy go na dwie części.

Banany obieramy kropimy sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru. 3 banany kroimy wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szklanki), ostudzić.W jednym naczyniu ubijamy śnieżkę z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubijamy jogurt. Do jogurtu dodajemy lekko tężejącą żelatynę (miksujemy mikserem), następnie dodajemy śnieżkę wszystko delikatnie mieszamy łyżką. 

Na biszkopt wykładamy  1/3 kremu, następnie układamy pokrojone  banany, przykrywając je kolejną porcją kremu (1/3).  Pozostałą część kremu mieszamy z pokrojonymi w kostkę bananami. Na krem wykładamy biszkopt, następnie krem z bananami. Tak przełożone ciasto wstawiamy natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotowujemy polewę.
Czekoladę nad kąpielą wodną rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka, lekko przestudzoną wykładamy na wierzch ciasta. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz