SKŁADNIKI: (na około 12 muffinek)
Ciasto:- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- ok. 250g owoców sezonowych (jagód, truskawek, malin)
- 1 łyżka mąki
WYKONANIE:
łączymy ze sobą wszystkie suche składniki ( przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz sól). Jajka mieszamy łyżką z jogurtem, ekstraktem i olejem. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Sezonowe owoce (u mnie truskawki) kroimy w kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i wszystko delikatnie mieszamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na muffinki (zdecydowanie polecam silikonowe foremki :) ) do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min.
łączymy ze sobą wszystkie suche składniki ( przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz sól). Jajka mieszamy łyżką z jogurtem, ekstraktem i olejem. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Sezonowe owoce (u mnie truskawki) kroimy w kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i wszystko delikatnie mieszamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na muffinki (zdecydowanie polecam silikonowe foremki :) ) do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz