SKŁADNIKI: (na około 12 muffinek)
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
Ponadto:
  • ok. 250g owoców sezonowych (jagód, truskawek, malin)
  • 1 łyżka mąki
WYKONANIE: 
łączymy ze sobą wszystkie suche składniki (  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz sól). Jajka mieszamy łyżką z jogurtem, ekstraktem i olejem. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Sezonowe owoce (u mnie truskawki)  kroimy w  kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i wszystko delikatnie mieszamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek.
Tak przygotowane ciasto nakładamy  do foremek na muffinki (zdecydowanie polecam silikonowe foremki :) )  do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min.




0 komentarze:

Prześlij komentarz