SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny: 
  • 7 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 180 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła


WYKONANIE:Biszkopt ciemny: Białka ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajmy porcjami, cały czas delikatnie mieszając łyżką.  Blachę o wymiarach 27×36 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy przygotowane ciasto.  Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Ciasto studzimy, biszkopt przecinamy na dwa placki.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas miksując. Orzechy siekamy na dość drobne kawałki, w oddzielnej miseczce  mieszamy je z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wmieszać do ubitych białek (mieszać łyżką). Blachę o wymiarach 27 ×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę orzechową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (do zarumienienia się ciasta). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: Z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niego mąkę i żółtka.Wszystko mieszamy na gładką masę. Pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku wraz  z cukrami i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas energicznie mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem na jasną i puszystą masę, dodajemy partiami zimny budyń, cały czas miksując, na średnich obrotach miksera.
Składanie ciasta:
Na blat biszkoptowy wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Na krem wykładamy blat orzechowy, smarujemy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy kakaowym biszkoptem.
Całość można udekorować polewą czekoladową.




1 komentarze: