SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
- 7 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g orzechów włoskich
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 180 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
WYKONANIE:Biszkopt ciemny: Białka ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajmy porcjami, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Blachę o wymiarach 27×36 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Ciasto studzimy, biszkopt przecinamy na dwa placki.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas miksując. Orzechy siekamy na dość drobne kawałki, w oddzielnej miseczce mieszamy je z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wmieszać do ubitych białek (mieszać łyżką). Blachę o wymiarach 27 ×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę orzechową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (do zarumienienia się ciasta). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: Z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niego mąkę i żółtka.Wszystko mieszamy na gładką masę. Pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku wraz z cukrami i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas energicznie mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem na jasną i puszystą masę, dodajemy partiami zimny budyń, cały czas miksując, na średnich obrotach miksera.
Składanie ciasta:
Na blat biszkoptowy wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Na krem wykładamy blat orzechowy, smarujemy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy kakaowym biszkoptem.
Całość można udekorować polewą czekoladową.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas miksując. Orzechy siekamy na dość drobne kawałki, w oddzielnej miseczce mieszamy je z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wmieszać do ubitych białek (mieszać łyżką). Blachę o wymiarach 27 ×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę orzechową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (do zarumienienia się ciasta). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: Z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niego mąkę i żółtka.Wszystko mieszamy na gładką masę. Pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku wraz z cukrami i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas energicznie mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem na jasną i puszystą masę, dodajemy partiami zimny budyń, cały czas miksując, na średnich obrotach miksera.
Składanie ciasta:
Na blat biszkoptowy wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Na krem wykładamy blat orzechowy, smarujemy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy kakaowym biszkoptem.
Całość można udekorować polewą czekoladową.
kuszące :)
OdpowiedzUsuń