SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki startej marchewki (około 4 duże marchewki)
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru brązowego (ewentualnie białego cukru)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 330 ml śmietany kremówki
- 200 g mascarpone
- łyżeczka cukru pudru
- aromat cytrynowy
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 budyń waniliowy (40 g, na 0,5 l mleka)
- 500 ml soku marchewkowego
WYKONANIE:
Marchewki obieramy, płuczemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki (nie odlewamy nadmiaru soku z marchewki). Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy brązowy cukier i ucieramy razem aż do powstania jasnej, kremowej konsystencji (około 10 minut). Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę. Ja dodając te składniki ciasto mieszałam łyżką, ale uważam, że na tym etapie można spokojnie użyć miksera. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę miksujemy. Blachę (25 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone oraz kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia.Krem wychodzi dość gęsty, także nie dodawałam ani żelatyny, ani śmietan-fixu. Kremem przekładamy ciasto, wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy drugi krem. Do garnuszka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia na około 3-4h.
Marchewki obieramy, płuczemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki (nie odlewamy nadmiaru soku z marchewki). Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy brązowy cukier i ucieramy razem aż do powstania jasnej, kremowej konsystencji (około 10 minut). Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę. Ja dodając te składniki ciasto mieszałam łyżką, ale uważam, że na tym etapie można spokojnie użyć miksera. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę miksujemy. Blachę (25 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone oraz kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia.Krem wychodzi dość gęsty, także nie dodawałam ani żelatyny, ani śmietan-fixu. Kremem przekładamy ciasto, wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy drugi krem. Do garnuszka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia na około 3-4h.
0 komentarze:
Prześlij komentarz