SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
Na zalewę śmietanową:
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100  g cukru
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • około 0,5 kg śliwek
WYKONANIE:
Do mąki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy także masło pokrojone na mniejsze kawałki (przed wyrabianiem ciasta masło powinno być w lodówce). Ciasto siekamy nożem by składniki się wymieszały, po czym wbijamy jajko, wyrabiamy kruche ciasto.

Blaszkę 300 mm x 250 mm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną. Na dno blachy wykładamy kruche ciasto, dodatkowo na brzegach zostawiamy około 2 cm rancik.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Połówki owoców układamy ścisło, jeden obok drugiego.

Ciasto wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, w tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy śmietanowej.
Śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka miksujemy tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, zalewamy masą, po czym wkładamy ponownie do piekarnika na około  45 minut.
Ciasto musi chwilę przestygnąć, po czym jest już gotowe do spożycia:)





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Było naprawdę pyszne, a najlepsze były oczywiście kawałki ciasta z "rancikami"...:D

      Usuń