SKŁADNIKI:
  • podwójny filet z kurczaka
  • cebula
  • dwie cukinie (około 500 g)
  • papryka (żółta, zielona i czerwona)
  • kukurydza konserwowa
  • 7 pomidorów (około 800 g)
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
  • wegeta

WYKONANIE:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Kroimy ją w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, smażymy na złoto na patelni.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Gdy cebula lekko się zarumieni, dodajemy pokrojone wcześniej pomidory. Cukinie i papryki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko przyprawiamy wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy do miękkości warzyw (około 30 min). pod koniec dodajemy przepłukaną kukurydzę konserwową i usmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem chwilę dusimy. Leczo jest już gotowe!:)




3 komentarze: