Dzisiejszy dzień tak mnie zaskoczył (czy pozytywnie-sama nie wiem;) ), że musiałam to odreagować w kuchni..:D
Coś prostego a zarazem pysznego.Tortilla!:)
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Pierś kurczaka myjemy, kroimy w cienkie długie paski. Posypujemy obficie przyprawą kebab-gyros. Smażymy na patelni na kilku łyżeczkach oleju.
Kulkę dzielimy na 3-4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na dosyć cienki 2-3 mm placek (maksymalny rozmiar otrzymanego koła nie powinien przekraczać wielkości naszej patelni...:P )
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- pierś z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- kapusta pekińska
- ziołowo-koperkowy sos sałatkowy
- warzywa (ja użyłam cebulę i pomidora
WYKONANIE:
Pierś kurczaka myjemy, kroimy w cienkie długie paski. Posypujemy obficie przyprawą kebab-gyros. Smażymy na patelni na kilku łyżeczkach oleju.
Zabieramy się za przygotowanie sałatki..:) Oczywiście tutaj wybór składników jest dowolny, może być zarówno kukurydza, czerwona fasola, ser feta czy oliwki.. Kto co lubi:)
Kapustę pekińską kroimy, przygotowujemy sos koperkowo-ziołowy i mieszamy go razem z pekinką.
Następnie pomidory kroimy w półplastry a cebulę w kostkę, mieszamy razem z kapustą.
Zabieramy się za przygotowanie placków. Nie, nie, ta czynność nie będzie polegała na spacerze do sklepu spożywczego..:)
A więc..:) Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę i olej. Całość wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i miski (zapewne niezbędne będzie systematyczne dosypywanie mąki). Reguła jest taka, że ma ono przypominać ciasto na pierogi (wiem, dla mężczyzn to czytających to jeszcze większa abstrakcja:D).
I jest gotowe, a wygląda mniej więcej tak:
Placki smażymy z obu stron na suchej, rozgrzanej wcześniej patelni, systematycznie przewracając, do momentu uzyskania ciemniejszych plamek z obu stron. Smażenie trwa około 2-3 minut.
Pozostało nam już tylko złożenie naszej tortilli. Na ciepły placek wykładany sałatkę i mięso. Zawijamy i gotowe:)
Aby otrzymać tortillę najpierw podwijamy dół placka ku górze, następnie boki składany do środka i otrzymujemy kopertę z pyyyszną zawartością:)
Tortilla najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, na który przepis zdradzę wam już wkrótce:)
Powrót po świętach z nowymi pomysłami ii.. przepisami:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz