Sernik na który trafiłam przypadkiem, od razu mnie zaciekawił:)
Naprawdę, smakuje jak sernik zrobiony z twarogu (żeby nie powiedzieć, że jeszcze lepszy) :)
Polecam!:)
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 litr gęstej śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe
WYKONANIE:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Wyrabiamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 kawałki (większy i mniejszy). Mniejszy z nich wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia (410 mm x 250 mm).
Brzoskwinie kroimy w plastry, które wykładamy na przygotowanym spodzie.
Zabieramy się za wykonanie masy "serowej". Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy śmietanę, cukier i budynie. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie ze sobą łączymy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut.
Ciasto najlepiej smakuje kiedy jest już zimne, także łakomczuchy muszą odczekać kilka godzin:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz