Sernik na który trafiłam przypadkiem, od razu mnie zaciekawił:) Naprawdę, smakuje jak sernik zrobiony z twarogu (żeby nie powiedzieć, że jeszcze lepszy) :) Polecam!:)


SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
Składniki na masę:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 1 litr gęstej śmietany 18%
  • 2 budynie śmietankowe

WYKONANIE:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Wyrabiamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 kawałki (większy i mniejszy). Mniejszy z nich wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia (410 mm x 250 mm).






Brzoskwinie kroimy w plastry, które wykładamy na przygotowanym spodzie.






Zabieramy się za wykonanie masy "serowej". Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy śmietanę, cukier i budynie. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie ze sobą łączymy.








Tak przygotowaną masę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut.






Ciasto najlepiej smakuje kiedy jest już zimne, także łakomczuchy muszą odczekać kilka godzin:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz