Zapraszamy do wspólnego pieczenia...!:) A rogaliki są do tego naprawdę świetną okazją:)



SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • kostka margaryny (250g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • nadzienie (nutella, marmolada bądź dżem)
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę, margarynę, sól, jajka i przygotowany rozczyn mieszamy, wyrabiamy ciasto (ewentualnie dosypujemy mąki aż do uzyskania elastycznego ciasta, które nie będzie kleiło się do rąk ani do naczynia).
Wkładamy na godzinę do lodówki.




Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrągłe placuszki (ja "pomogłam" sobie okrągłym naczyniem:) ). Koła dzielimy na 8 lub 16 trójkącików. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy dowolne nadzienie, zawijamy.






Rogaliki układamy na blasze, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 20-25 minut (do zarumienienia). Ze składników, które użyłam, otrzymałam około 40 rogalików. Rogaliki można udekorować lukrem otrzymanym z cukru pudru i soku z cytryny.

0 komentarze:

Prześlij komentarz