SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • Karmel (0,5 szklanki cukru, szklanka wody, 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
Krem:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 259 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Wierzch ciasta:
400 g masy krówkowej (kajmak)

WYKONANIE:
W pierwszej kolejności przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy połowy szklanki wody, mieszamy i włączamy do gotowania na średniej mocy palnika (OD MOMENTU WŁĄCZENIA DO GOTOWANIA WODY Z CUKREM NIE MIESZAMY!). Wodę z cukrem gotujemy do momentu aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Do karmelu dodajemy ostrożnie pół szklanki wrzątku i sok z cytryny, mieszamy gotując na małej mocy palnika, do czasu, aż karmel rozpuści się w wodzie. Gotowy karmel studzimy.
Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na jasną, puszystą masę. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy przestudzony karmel i ponownie mieszamy. Blaszkę (24 cm x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy ciasto. Ciasto pieczemy około 40 minut  w 170 stopniach.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostudzenia, następnie kroimy na dwa blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy, w trakcie dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Wszystko dokładnie miksujemy. Na blat ciasta wykładamy cały krem, nakrywamy drugim blatem.
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy masę krówkową (przed wyłożeniem możemy na kwadrans włożyć puszkę do gorącej wody, dzięki temu łatwiej nam będzie masę rozsmarować).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.




0 komentarze:

Prześlij komentarz