SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju
  • 3 jabłka
  • suszone śliwki / rodzynki
  • garść posiekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miód, ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, kakao, cynamon, sól) przesiewamy, dodajemy naprzemiennie z olejem do jajek, miksujemy.
Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy, razem z jabłkami dodajemy do ciasta. Wsypujemy orzechy i rodzynki, tak, by wszystkie jabłka i bakalie zanurzone były w cieście. Przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem i oprószonym mąką. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni, około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.










2 komentarze:

  1. Jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25cm x 36 cm, dziękuję bardzo za czujność, w przepisie zapomniałam podać wymiarów.

      Usuń