SKŁADNIKI:
Spód do tarty:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- ew. 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 300 g szpinaku (może być mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- bazylia
- oregano
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- szczypta soli
- pieprz ziołowy
WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło, wbijamy jajko i wsypujemy sól. Składniki wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Tak przygotowaną wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Formę na tartę o średnicy 22 cm smaruję cienko masłem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do przygotowanej formy. Dociskam ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową (papier do pieczenia) wysypuję groch (ciecierzycę) i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze raz bez obciążenia około 13 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z solą, ostrą papryką i oregano. Smażymy na patelni razem z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Na łyżeczce oleju smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodajemy szpinak, smażymy (pod przykryciem) około 5-7 minut. Na patelnię dodajmy kurczaka z cebulą.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło, wbijamy jajko i wsypujemy sól. Składniki wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Tak przygotowaną wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Formę na tartę o średnicy 22 cm smaruję cienko masłem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do przygotowanej formy. Dociskam ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową (papier do pieczenia) wysypuję groch (ciecierzycę) i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze raz bez obciążenia około 13 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z solą, ostrą papryką i oregano. Smażymy na patelni razem z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Na łyżeczce oleju smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodajemy szpinak, smażymy (pod przykryciem) około 5-7 minut. Na patelnię dodajmy kurczaka z cebulą.
W dużym kubku rozkłócamy jajka z jogurtem, bazylią, szczyptą soli i pieprzu.
Zawartość patelni przekładamy na podpieczony spód, zalewamy wszystko mieszanką jajek i jogurtu. na wierzch wykładamy pokruszony ser feta, posypujemy oregano. Tak przygotowaną tartę pieczemy około 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz