SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynków
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń (850 g)
  • 125 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
Ponadto:
  • 20 szt delicji
  • galaretka pomarańczowa
  • spirytus rozcieńczony z kawą rozpuszczalną do nasączenia ciasta
WYKONANIE:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę dzielimy na 2 równe części. Blachę o wymiarach 250 mm x 300 mm  wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. W drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie.
Ciasta odstawiamy do ostygnięcia, przygotowujemy masę budyniową.
Żółtka, budynie, mąkę i cukier należy dokładnie rozmieszać w 0,5 szklanki wody.
Sok z brzoskwiń wlewamy do garnka, zagotowujemy, wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Gdy budyń przestygnie, margarynę ucieramy i dodajemy porcjami budyń, cały czas miksując.
Pozostało nam tylko ułożenie ciasta.
Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej, na krem wędrują delicje nasączone w spirytusie. Na delicje wykładamy pozostały krem, przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kolejno wykładamy pokrojone brzoskwinie , zalewamy je galaretką przyrządzoną wg proporcji podanej na opakowaniu.
I ciasto gotowe:)






3 komentarze: