Pyszne drożdżówki idealne na drugie śniadanie!:)
SKŁADNIKI:

Ciasto: (na około 8 drożdżówek)
  • 250 g mąki (dałam więcej, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju (dałam masło)
  • 1/2 szklanki mleka 
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 300 g białego sera  w wiaderku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

WYKONANIE:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu: należy  drożdże mieszamy  z odrobiną cukru i mleka (najlepiej ciepłego), odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W tym czasie lekko podgrzewamy mleko, mieszamy je z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem, a następnie dodajemy do mąki wymieszanej z zaczynem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość(około 1,5h).
Aby przygotować nadzienie serowe, należy wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia (na około 30 minut) . W każdej bułeczce robimy płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub kieliszka a następnie napełniamy je nadzieniem. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy drożdżówki i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną na kratce.


Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz