SKŁADNIKI:
Na naleśniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • olej do smażenia
Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
Na farsz i sos:
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • przyprawa kebab-gyros
  • 10 dag żółtego sera
WYKONANIE:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajka. Składniki miksujemy, dodając stopniowo mąkę. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z podanej proporcji otrzymamy od ośmiu do dziesięciu naleśników. Odkładamy je do przestygnięcia.


Do porcji mięsa wieprzowego dodajemy przyprawy, sól, pieprz, przyprawę kebab-gyros, zioła oraz koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy, by mięso przeszło przyprawami. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni.


Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przyprawione mięso, wszystko smażymy. 
Pomidory w puszce blendujemy na jednolitą, gładką konsystencję. Połowę puszki dodajemy do smażącego się mięsa. Drugą połową zalejemy przygotowane naleśniki. 


Ostatnim elementem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcjami dodajemy mleko, cały czas mieszając do momentu, aż masa będzie biała i gęsta.
Na naleśniku układamy porcję mięsa, następnie kilka łyżek sosu beszamelowego, zawijamy. Naleśnik kroimy na trzy części, każdą z nich ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Na dno warto wyłożyć najpierw kilka łyżek sosu pomidorowego i beszamelu.  


Z każdym naleśnikiem postępujemy identycznie do momentu, aż wypełnią całe naczynie.


Naleśniki nalewamy drugą połową pomidorowego sosu i resztą sosu beszamelowego. Na sam wierzch ścieramy żółty ser. 


Całość wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu roztopienia (i zarumienienia się) sera.
U mnie po raz kolejny zawiódł piekarnik gazowy, więc ser nie nabrał pięknego, rumianego koloru, ale mimo to zapiekanka smakuje wyśmienicie!:)


Dzięki beszamelowi zapiekanka ma delikatny, kremowy smak, jeżeli ktoś bardziej preferuje pomidory- wystarczy zrezygnować z beszamelu.



1 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń