Dosyć sporo kurczaka ostatnio w mojej kuchni;) Ale w musztardowej odsłonie witamy go po raz pierwszy!:)


SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 12 średniej wielkości pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 200 ml śmietany 18%
  • koperek
  • przyprawa kebab-gyros
  • sól, pieprz
  • margaryna lub olej do smażenia
  • makaron
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplastry, cebulę siekamy w drobną kostkę.


Mięso przyprawiamy przyprawą kebab gyros, solą i pieprzem, odstawiamy.


Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, odstawiamy do ostygnięcia.



Margarynę roztapiamy w garnuszku, wrzucamy cebulę i wszystko smażymy, by cebula zmiękła. Następnie siekamy koperek i szczypiorek,a do naszego garnuszka dodajemy pieczarki, wszystko dusimy.


Gdy pieczarki lekko się podduszą, dodajemy śmietanę, musztardę (u mnie delikatesowa i sarepska) i koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki gotujemy chwilę razem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron (w moim przypadku rurki).


Do musztardowego sosu dodajemy usmażoną pierś z kurczaka.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, wierzch polewamy naszym sosem.


Smacznego!

2 komentarze: