SKŁADNIKI:
- 10 ugotowanych jaj + 2 surowe
- 2 czerstwe bułki
- mleko do namoczenia bułek
- około 1/4 szklanki bułki tartej
- szczypiorek
- 10 dag żółtego sera
- jedna mała cebulka
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Czerstwe bułki namaczamy w mleku, odstawiamy.
Ugotowane jajka przeciskamy przez praskę (ewentualnie kroimy w drobną kostkę), siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kiedy bułki będą już miękkie, odciskamy je z nadmiaru mleka i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również 2 surowe jajka, bułkę i przyprawy. Wszytko wyrabiamy na jednolitą masę.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki (kształtem przypominające kotlety mielone) i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń