Znów zauważyłam, że ostatnimi czasy zajęłam się tylko pieczeniem...;) Więc pora na chwilową zmianę- kotlety jajeczne:) Łatwe, tanie i przede wszystkim smaczne:)



SKŁADNIKI:
  • 10 ugotowanych jaj + 2 surowe
  • 2 czerstwe bułki
  • mleko do namoczenia bułek
  • około 1/4 szklanki bułki tartej
  • szczypiorek
  • 10 dag żółtego sera
  • jedna mała cebulka
  • sól, pieprz

WYKONANIE:
Czerstwe bułki namaczamy w mleku, odstawiamy.
Ugotowane jajka przeciskamy przez praskę (ewentualnie kroimy w drobną kostkę), siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Kiedy bułki będą już miękkie, odciskamy je z nadmiaru mleka i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy również 2 surowe jajka, bułkę i przyprawy. Wszytko wyrabiamy na jednolitą masę.




Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki (kształtem przypominające kotlety mielone) i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.





1 komentarze: