SKŁADNIKI:
Spód:
  • 0,5 opakowania herbatników (kruchych ciastek)
  • poncz z zimnej kawy
Masa serowa:
  • 60 dag twarogu (z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 25-30 g kakao
Pianka:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny (8-10 g)
  • 3 łyżki cukru pudru (25-30 g)
Polewa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masł
WYKONANIE:
Ciastka kruszymy, zalewamy ponczem z kawy. Mieszamy. Wykładamy spód tortownicy (średnica 28 cm), pieczemy 10 minut.
Do twarogu dodajemy żółtka, cukier (1 łyżkę cukru zostawiamy, dodajemy ją do ubitej piany z białek), miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy łyżkę cukru, ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Pianę dodajemy do masy serowej (w dwóch porcjach) i mieszamy drewnianą łyżką - delikatnie, żeby piana nie opadła. Wlewamy masę na wystudzony ciasteczkowy spód  i pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni, następnie chwilę (5-10 minut) pieczemy w 100 stopniach.
Kiedy sernik stygnie przygotowujemy piankę. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Ubijamy zimną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, chwilę miksujemy. Dodajemy żelatynę i krótko miksujemy. Gdyby masa okazała się zbyt płynna, można wstawić ją na 1-2 minuty do lodówki i jeszcze płynną wylać na sernik.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą nad kąpielą wodną. Ciepłą polewą polewamy ciasto i ponownie stawiamy do lodówki.











0 komentarze:

Prześlij komentarz