SKŁADNIKI:

Spód do tarty:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ew. 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 300 g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • bazylia 
  • oregano
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pieprz ziołowy
WYKONANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło, wbijamy jajko i wsypujemy sól. Składniki wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Tak przygotowaną wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Formę na tartę o średnicy 22 cm  smaruję cienko masłem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do przygotowanej formy. Dociskam ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową (papier do pieczenia) wysypuję groch (ciecierzycę) i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmujemy papier  i pieczemy jeszcze raz bez obciążenia około 13 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z solą, ostrą papryką i oregano. Smażymy na patelni razem z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Na łyżeczce oleju smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodajemy szpinak, smażymy (pod przykryciem) około 5-7 minut. Na patelnię dodajmy kurczaka z cebulą. 
W dużym kubku rozkłócamy jajka z jogurtem, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. 
Zawartość patelni przekładamy na podpieczony spód, zalewamy wszystko mieszanką jajek i jogurtu. na wierzch wykładamy pokruszony ser feta, posypujemy oregano. Tak przygotowaną tartę pieczemy około 25 minut. 









0 komentarze:

Prześlij komentarz