SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 150 ml oleju
- 3 jabłka
- suszone śliwki / rodzynki
- garść posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miód, ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, kakao, cynamon, sól) przesiewamy, dodajemy naprzemiennie z olejem do jajek, miksujemy.
Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy, razem z jabłkami dodajemy do ciasta. Wsypujemy orzechy i rodzynki, tak, by wszystkie jabłka i bakalie zanurzone były w cieście. Przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem i oprószonym mąką. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni, około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń25cm x 36 cm, dziękuję bardzo za czujność, w przepisie zapomniałam podać wymiarów.
Usuń