SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 8 jajek
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 200 g mielonych orzechów (włoskie + laskowe)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa ferrero rocher:
  • 300 g serka mascarpone
  • 400 g nutelli
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady (e.Wedel)
Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2-3 łyżki wody
Poncz do nasączenia:
  • 50 ml likieru orzechowego
  • 100 ml wody
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki
WYKONANIE:
Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Nie przerywając ubijania, dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera,  delikatnie mieszajmy, dodajemy po kolei żółtka oraz po łyżce mieszanki mącznej z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami.
Dno blaszki (35 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni , ciasto pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy najpierw w wyłączonym piekarniku przez około 15 minut, a potem na kratce kuchennej.

Masa Ferrero Rocher:
Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki roztapiamy w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i nutellę. Miksujemy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy orzechy oraz roztopioną czekoladę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej  wody, ochładzamy, cały czas mieszając. . Śmietanę ubijamy na sztywno i nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy serek oraz cukier puder i szybko ubijamy. Na końcu, nie przestając miksować, wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników.

Składanie ciasta:
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w blaszce i za pomocą pędzelka nasączamy połową ponczu.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy połowę kremu rocher schłodzonego w lodówce i całą masę śmietanową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które poczujemy pozostałym ponczem i wykładamy na niego drugą połowę kremu rocher. Wygładzamy całość i wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy wszystko, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy polewa jest już wystudzona, oblewamy nią schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu polewy wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy pokrojonymi orzechami laskowymi.




1 komentarze: