SKŁADNIKI:
  • 450 g kalafiora (użyłam mrożonych różyczek)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 kostka bulionowa
  • woda
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
Kalafior rozmrażamy, wrzucamy różyczki na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Odcedzamy, wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem.
Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody, do której wrzucamy kostkę bulionową i kaszę jaglaną, Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 - 20 minut (kasza powinna wchłonąć cały płyn, jeżeli się tak nie stanie, nadmiar płynu odlewamy). Kaszę wrzucamy do miski z  kalafiorem, dodajemy  jajko, natkę, bułkę tartą, sól i pieprz (bułka tarta "na oko" - dodajemy tyle, by masa miała spójną konsystencję). Dokładnie mieszamy, następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotlety. Po uformowaniu kotletów obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy tłuszcz będzie gorący, wykładamy 3 lub 4 kotlety, zmniejszamy ogień do umiarkowanego i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe.











0 komentarze:

Prześlij komentarz