Kto by pomyślał, że krem na bazie kaszy manny może tak dobrze smakować?:)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 kostki margaryny
Na krem:
  • 1 litr mleka
  • 10 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1 margaryna
  • 0,5 szklanki cukru
WYKONANIE:
Z podanych składników zagniatamy ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Dzielimy je na 3 równe części.




Część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 41 cm. Wykładamy na blachę do pieczenia. Wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy na zloty kolor (około 12-15 minut). identycznie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.


Przygotowujemy krem. Do garnuszka wlewamy 3 szklanki mleka, wsypujemy cukier, wkładamy margarynę, gotujemy. Kaszę mannę mieszamy z pozostałą szklanką mleka, wlewamy na gotujące się mleko, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.


Na każdy płat ciasta wykładamy 1/3 kremu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. Smacznego!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz