Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 0,5 kostki margaryny
- 1 litr mleka
- 10 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 margaryna
- 0,5 szklanki cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Dzielimy je na 3 równe części.
Część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 41 cm. Wykładamy na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy na zloty kolor (około 12-15 minut). identycznie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Przygotowujemy krem. Do garnuszka wlewamy 3 szklanki mleka, wsypujemy cukier, wkładamy margarynę, gotujemy. Kaszę mannę mieszamy z pozostałą szklanką mleka, wlewamy na gotujące się mleko, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na każdy płat ciasta wykładamy 1/3 kremu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. Smacznego!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz