To zdecydowanie mój debiut jeżeli chodzi o to ciasto.Godne polecenia, choć nie każdy musi być ulubieńcem ciast nasączonych mocno kawą cappuccino.A w składnikach dawno przeze mnie zapomniane mleko w proszku:)




SKŁADNIKI: Na ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 300 g serka homogenizowanego
  • szklanka cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła (margaryny)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • 1 opakowanie cappuccino
  • 2 szklanki gorącej wody
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając. Gdy uzyskamy lśniącą pianę, dodajemy pojedynczo żółtka. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy (najlepiej łyżką) z masą biszkoptową. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach około 25cm x 30 cm. Wstawiamy do piekarnika na około pół godziny nagrzanego do 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, dzielimy je na dwa blaty.

Przygotowujemy krem: Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masło, ciągle miksując. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki homogenizowane. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (mniejsze pół szklanki), ostudzamy i mieszamy energicznie z kremem.
Opakowanie cappuccino rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody. Na jeden z blatów ciasta wykładamy połowę kremu, na którym układamy biszkopty nasączone w cappuccino, na to wykładamy drugą połowę kremu. Wszystko przykrywamy drugą połową ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

0 komentarze:

Prześlij komentarz