SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- wegeta pikantna
- 330 ml śmietany 30%
- 4 średniej wielkości cebule
- koper
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na kotlety. Każdy kawałek mięsa rozbijamy tłuczkiem, posypujemy z każdej strony przyprawami. Jajka rozkłócamy, każdy kotlet obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Kotlety i cebulę układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym, ostatnią warstwę posypujemy pokrojonym koperkiem. Całość zalewamy śmietaną, wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w temperaturze 150-170 stopni.
Dzięki zapiekaniu w śmietanie, kotlety są soczyste i delikatne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz