SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • wegeta pikantna
  • 330 ml śmietany 30%
  • 4 średniej wielkości cebule 
  • koper
  • olej do smażenia
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na kotlety. Każdy kawałek mięsa rozbijamy tłuczkiem,  posypujemy z każdej strony przyprawami. Jajka rozkłócamy, każdy kotlet obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Kotlety i cebulę układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym, ostatnią warstwę posypujemy pokrojonym koperkiem. Całość zalewamy śmietaną, wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w temperaturze 150-170 stopni.
Dzięki zapiekaniu w śmietanie, kotlety są soczyste i delikatne.


0 komentarze:

Prześlij komentarz