SKŁADNIKI:
- papier ryżowy,
- makaron ryżowy (100 g)
- mięso mielone (500 g)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kapusta pekińska
- suszone grzyby Mun
- kiełki fasoli mung (1 puszka)
- ciemny sos sojowy
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Mięso mielone przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut.
Kapustę pekińską szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w cienkie, krótkie słupki (użyłam do tego urządzenia do krojenia ogórków do sosu Tzatziki - działa! :) ). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę (tu również przydało się niezawodne urządzenie do siekania :) ).
Kiełki fasoli odsączamy, dodajemy do kapusty, marchewki i cebuli. Do całości dodajemy również mięso. To moje pierwsze Sajgonki i użyłam do nich kiełków fasoli w puszce, natomiast Łukasz, który robi je zdecydowanie częściej niż ja, poleca kupić świeże :)
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, gdy zrobi się miękki (około 2-5 minut) kroimy go i wrzucamy do miski.
Grzyby Mun odsączamy, kroimy w paseczki, dodajemy do reszty składników. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników. Całość zalewamy sosem sojowym.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym wbijamy jajka i ponownie mieszamy.
Papier ryżowy zanurzamy we wrzątku (wodę należy często wymieniać), nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki. Sajgonki smażymy na zloty kolor na głębokim oleju. Wyjmujemy sajgonki na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z tej ilości składników otrzymaliśmy około 60 sajgonek. Smakują one najlepiej z sosami, np. z sosem słodko-pikantnym (Vifon lub TaoTao).
0 komentarze:
Prześlij komentarz