SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 g orzeszków ziemnych
- 50 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
- budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 700 ml mleka
- mleko skondensowane słodzone (krówka)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć nią dno dużej blachy (41 x 25 cm).
Przygotowujemy karmel. Orzechy siekamy, razem z cukrem, miodem i margaryną wrzucamy do garnuszka. Gotujemy, aby całość była płynna.
Tak przygotowany karmel wykładamy na jeden z trzech (surowych) płatów ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni na około 15 minut (do zarumienienia). Dwa pozostałe placki (bez karmelu) pieczemy w identyczny sposób. Odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem. Do garnuszka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy cukier, gotujemy. W pozostałych 200 ml mleka rozgniatamy proszek budyniowy i oba rodzaje mąki tak, aby pozbyć się grudek. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, intensywnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki już gotowe, więc pozostało tylko "złożyć" ciasto:) Na pierwszy blat ciasta wędruje krem budyniowy, który przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Na nim rozsmarowujemy krówkę (przed rozsmarowaniem proponuję trzymać puszkę w ciepłej wodzie, by grudki się roztopiły). Na wierzch wędruje blat ciasta z karmelem. Gotowe!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz