Mnóstwo krówki, orzechy oblane miodem... Pychotka!:)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • opakowanie cukru waniliowego
Na karmel:
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
Na krem:
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • mleko skondensowane słodzone (krówka)
WYKONANIE:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.


Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć nią dno dużej blachy (41 x 25 cm).


Przygotowujemy karmel. Orzechy siekamy, razem z cukrem, miodem i margaryną wrzucamy do garnuszka. Gotujemy, aby całość była płynna.


Tak przygotowany karmel wykładamy na jeden z trzech (surowych) płatów ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni na około 15 minut (do zarumienienia). Dwa pozostałe placki (bez karmelu) pieczemy w identyczny sposób. Odkładamy do ostygnięcia.


Przygotowujemy krem. Do garnuszka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy cukier, gotujemy. W pozostałych 200 ml mleka rozgniatamy proszek budyniowy i oba rodzaje mąki tak, aby pozbyć się grudek. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, intensywnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki już gotowe, więc pozostało tylko "złożyć" ciasto:) Na pierwszy blat ciasta wędruje krem budyniowy, który przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Na nim rozsmarowujemy krówkę (przed rozsmarowaniem proponuję trzymać puszkę w ciepłej wodzie, by grudki się roztopiły). Na wierzch wędruje blat ciasta z karmelem. Gotowe!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz