SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru 
  • 3 żółtka
Galaretka z malinami:
  • 750 ml wrzącej wody
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 600 g malin 
Krem śmietankowy:
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
Beza:
  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe
WYKONANIE:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę,  owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w zamrażarce przez 60 minut.. Ciasto musi być dość twarde. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim dno formy, wałkujemy (np. szklanką). Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut, do zezłocenia ciasta. Wyjmujemy, studzimy.
Galaretki: 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, Studzimy. Dodajemy maliny. Odkładamy  do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki. Mrożone maliny można bezpośrednio dodać do gorącej galaretki – wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje – szybko robi się gotowa do wylania na kruche ciasto.
Krem: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę (musi już stężeć), wyrównujemy.
Beza: Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnej pianki. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka do łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Masę bezową rozsmarowujemy  na papierze na wielkość blachy. Oprószamy wiórkami koksowymi. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 1 h. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Bezę studzimy.
Wystudzoną bezę wykładamy na krem. Ciasto schładzamy minimum 2 h w lodówce.

Smacznego! :)



1 komentarze: