SKŁADNIKI:
- 2 kg małych ogórków
- 3 płaskie łyżki soli (około 60 g)
- 1-2 płaskie łyżeczki chilli
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 główka czosnku
- 1/2 szklanki oleju
Zalewa:
Ogórki myjemy, osuszamy. Kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie zlewamy sok, który powstanie.
Do miski z ogórkami dodajemy olej, chilli, paprykę słodką oraz drobno posiekany czosnek.
Ocet zagotowujemy z cukrem, lekko studzimy. Zalewę dodajemy do ogórków, mieszamy. Tak przygotowane ogórki zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia ogórki układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy je około kwadrans.
- 1,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki cukru
Ogórki myjemy, osuszamy. Kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie zlewamy sok, który powstanie.
Do miski z ogórkami dodajemy olej, chilli, paprykę słodką oraz drobno posiekany czosnek.
Ocet zagotowujemy z cukrem, lekko studzimy. Zalewę dodajemy do ogórków, mieszamy. Tak przygotowane ogórki zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia ogórki układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy je około kwadrans.
0 komentarze:
Prześlij komentarz