SKŁADNIKI:
  • 2 kg małych ogórków
  • 3 płaskie łyżki soli (około 60 g)
  • 1-2 płaskie łyżeczki chilli
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 szklanki oleju 
Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki cukru
WYKONANIE:
Ogórki myjemy, osuszamy. Kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie zlewamy sok, który powstanie.
Do miski z ogórkami dodajemy olej, chilli, paprykę słodką oraz drobno posiekany czosnek.
Ocet zagotowujemy z cukrem, lekko studzimy. Zalewę dodajemy do ogórków, mieszamy. Tak przygotowane ogórki zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia ogórki układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy je około kwadrans.



0 komentarze:

Prześlij komentarz